Semenco

artefakt

Semenco grundades 1998 och drivs som ett familjeföretag av far och son. Deras vision och mål är att tillhandahålla det mesta som yrkesodlare och storskaliga hobbyodlare kan tänkas behöva. Allt från frö och sättlök, till redskap, gödning, nätdukar och arbetskläder. Verksamheten består utav både direktförsäljning utav säljare och genom webbshopen.

Utmaning

Med en kraftig ökning av nya kunder och ordrar, insåg Semenco behovet av ett mer funktionellt affärssystem. De önskade kunna hantera fler ordrar på kortare tid, eliminera tidskrävande manuella moment och få bättre lageröversikt. Mer specifikt behövde de kunna omvandla enheter i systemet, eftersom fröer oftast köps in i stora kvantiteter men säljs sedan som styckenheter eller i gram.

– Vi ville bli mer effektiva och slippa att bland annat skapa nytt artikelnummer för varje ny batch och på så sätt få en bättre batchhantering och effektivisera spårbarhetshanteringen, berättar Jakob Cedergren som driver Semenco tillsammans med sin far.

Lösning

Semenco använde redan DataPartners integration ArtikelEtikett och kontaktade därför DataPartner för råd och hjälp med sina utmaningar.

– Figurator som DataPartner erbjöd verkade spännande och hade den funktionalitet vi sökte och viktigast av allt en bra spårbarhet. Att vi kunde delta i utvecklingen av Figurator genom tester och påverka affärssystemets funktionalitet gjorde att vi valde att gå över till Figurator,” berättar Jakob.

Figurator, DataPartners eget ERP system erbjöd de funktioner som Semenco sökte. Affärssystemet hanterar lager, batchnummer, lagerplatser, serienummer och enhetsomvandling i sitt grundutförande. Dessutom erbjuder systemet direkt tillgång till leverantörs- och kundfakturor, vilket gör det enkelt för Semenco att spåra produkter och inköpspriser snabbt.

– Självklart har det funnits utmaningar att lösa längs vägen, och det har tagit lite längre tid än planerat, men det räknade vi nästan med,” säger Jakob. ”Men DataPartners konsulter har löst problemen, visat hög kunskapsnivå och stort engagemang genom hela projektet,” fortsätter han.

Resultat

Sedan 2022 arbetar Semenco i Figurator och upplever en snabbare och smidigare vardag. All befintlig data konverterades och överfördes från Visma Administration till Figurator som erbjöd önskade funktioner utan att vara för stort, svårhanterligt eller för dyrt.

– Där finns många funktioner som underlättar vårt arbete, exempelvis att man alltid kan komma direkt till kundprofil, artikelsidan eller leverantörprofilen genom ett klick och så kan man hoppa från artikelkortet direkt in på rätt leverantör och detta underlättar vårt arbete och sparar oss mycket tid, berättar Jakob.

Semenco har nått ett läge där deras arbete är mer effektivt än i tidigare affärssystem vilket resulterat i att de får mer gjort på kortare tid och att de på så sätt fått möjligheten att expandera till fler marknader.

– Vi har absolut uppnått en del av det vi önskade med Figurator, även om det alltid finns saker att förbättra, skrattar Jakob.


Har ni växt ur ert befintliga affärssystem eller letar efter ett smidigt och kostnadseffektivt affärssystem? Figurator är ett omfattande affärssystem, som levereras i ett standard startpaket som är paketerat med all funktionalitet ett företag från början kan behöva, och i takt med att förutsättningar förändras och verksamheten utvecklas så läggs olika moduler med den funktionalitet som önska till i affärssystemet.